EL NOSTRE DECÀLEG
L’Observatori per a la Transformació Social s’enfoca a les organitzacions que treballen per a la cohesió i el canvi social. L’Observatori amplia l’abast del que fins ara havia observat, incloent totes les iniciatives que impulsin la cohesió i la transformació social, des de la integritat de l’ésser humà. És a dir, tots els àmbits del tercer sector i l’economia social i solidària entre d’altres: ambiental, justícia social, esportiu, cultural, social, feminisme i LGTBIQ+, veïnal i associatiu, educatiu.
1
CANVI SOCIAL PER
A MILLORAR
El concepte de transformació social fa referència a un conjunt d’elements que contribueixen a la millora de la qualitat de vida de les persones i a la creació de comunitats més sostenibles.
2
PROTAGONISME COMPARTIT DES DE
L’ACCIÓ INDIVIDUAL
L’acció individual de cada persona que forma part d’una organització, com a professional, col·laboradora o voluntària és una acció amb contingut i voluntat transformadora. La persona al centre, com a protagonista i destinatària de la transformació.
3
ACTUAR DES
DELS VALORS
Treballar d’acord amb valors com el respecte, l’escolta activa, la solidaritat, la sostenibilitat, l’equitat. Reconèixer la diversitat, tenir consciència de la intersubjectivitat de les persones, reconèixer i donar lloc a les emocions, tenir consciència del poder. Actuar des dels valors és una acció transformadora.
4
L’ECONOMIA DE
LES PERSONES
Formar part d’una organització transformadora implica creure i apostar per la capacitat de les organitzacions per contribuir a construir un món més just, més equitatiu, on les persones i el seu benestar siguin el centre del model econòmic.
5
COHERÈNCIA I ÈTICA DE
LES ORGANITZACIONS
La forma en com s’organitzen empreses i entitats, no és neutra i si realment volen ser actives en la transformació social, aquesta s’ha d’iniciar en el si de les pròpies organitzacions. Aquestes han de ser mirall del que volen generar en el seu entorn, des de la coherència entre el que diuen i el que fan.
6
TRANSFORMACIÓ DE
L’ECONOMIA DES DE LA GESTIÓ ÈTICA
Les organitzacions transformadores integren la perspectiva ètica en la seva gestió, posen al centre les persones i el seu benestar. Es dona importància no només al que es fa, sinó també al com es fa. En aquest com es fa es defineixen cinc grans eixos transformadors: governança democràtica, qualitat laboral, sostenibilitat, compromís amb la comunitat i equitat.
7
TRANSFORMACIÓ DE LES ORGANITZACIONS
DES DE LA GOVERNANÇA
La transformació social necessita d’organitzacions basades en models de governança democràtica; models amb voluntat transformadora interna i que impregnin d’aquesta voluntat al seu voltant; models amb un enfocament ecològic i no mecanicista; models organitzatius més comunitaris i inclusius; models organitzatius més feministes i menys paternalistes; models en què la feina sigui alguna cosa més que un sou, sigui una forma de contribuir al canvi.
8
INCIDÈNCIA, PARTICIPACIÓ,
ACTIVISME
Cal reforçar la capacitat de transformació social a partir de la participació a les entitats representatives i plataformes i de la contribució que com a organització fa a l’acció d’incidència polític, amb una mirada al futur que permeti ser realment transformadors, avançant-se als reptes socials i ambientals que vindran i vetllant per la coherència amb els valors declarats.
9
RECONEIXEMENT
Que les organitzacions transformadores aconsegueixin un rol més central i referencial a partir del reconeixement i la visibilitat és la via per avançar cap a la transformació social real. El conjunt de la ciutadania només s’interessarà per les seves propostes i les enfortirà si se li acredita que no son com les de «tots els altres» i que la transparència, l’honestedat i la democràcia impregna la seva acció, tant en les declaracions de principis com en la pràctica.
10
CONVENCIMENT
Cal que les organitzacions transformadores donin un pas endavant de manera valenta i analitzin de manera crítica, aparcant l’ autocomplaença, quins són els reptes a superar per tenir un pes polític efectiu i transformador en les decisions vinculades als afers públics.
ADHEREIX-T'HI
FES-TE VINCLE

A l’OTS volem veure créixer la nostra xarxa, per
això t’animen a formar-ne part. T’hi pots adherir a títol
personal o també com a organització.

QUÈ VOL DIR
ADHERIR-SE?
Vol dir ser Vincle, compartint la visió i el manifest de l’OTS.
La teva adhesió passarà a ser pública i formaràs part de la comunitat de l’Observatori.

QUINA ÉS LA
FUNCIÓ D'UN
VINCLE?
Proposar, participar, col·laborar i/o opinar sobre
qualsevol temàtica relacionada amb la transformació social.
