Los desafíos de la colaboración entre las ONG y la juventud

Segons una enquesta recent, els líders del tercer sector identifiquen com un dels seus principals desafiaments la complexitat d’involucrar activament a la joventut en les seves iniciatives solidàries i projectes d’activisme social. Un repte que fa plantejar-se alguns interrogants: Quines són les raons darrere d’aquesta dificultat? Necessiten els joves a les ONG per a impulsar les seves iniciatives socials? Existeixen barreres específiques que obstaculitzen la participació dels joves o generen incomoditat en la seva col·laboració amb les ONG? A més, com es pot fomentar un major interès i compromís d’aquest públic cap a les ONG?

En aquesta sessió s’abordaran aquests desafiaments i, al mateix temps, s’indagarà en com les ONG poden adaptar-se a la creativitat i innovació de la joventut en les seves iniciatives.

Jornada “10 anys de pobresa: tèndència o cronificació?”

La VII Jornada d’Acció Social posa el focus en la pobresa estructural a Catalunya de l’última dècada, fent èmfasi en les dades més significatives de l’àmbit gironí. En la jornada es presentaran  les dades de l’últim informe “INSOCAT 17 Una mirada retrospectiva a 10 anys d’INSOCAT. Cronificació de la pobresa i creixement de la precarietat”, que es publicarà a finals d’abril.

Lila Fest

El Lila Fest és un festival que pretén promoure una vida lliure de violències masclistes i ho fa amb un programa ple d’accions i activitats amb mirada festiva, lúdica i cultural. L’esdeveniment, organitzat per la Plataforma i les entitats i voluntàries que en formen part, proposa un punt de trobada entre les organitzacions feministes i la ciutadania al Parc de l’Estació del Nord de Barcelona. Un espai on reconèixer-nos, compartir i teixir xarxa entre totes aquelles persones i col·lectives que lluitem per defensar i construir formes de vida sostenibles, dignes i vivibles.

Entre les activitats del Lila Fest hi trobareu espectacles per a tots els públics, actuacions de cultura popular, teatre, dansa, música en directe, tallers, converses, debats, exposicions, paradetes i molt més. El parc comptarà amb diversos espais on podreu participar i descobrir les diferents propostes.

Curs “Reivindicant el dret humà a l’educació”

L’educació és un dret humà però també és l’eina bàsica per construir una societat més justa, equitativa i sostenible. Aquest curs està dirigit a educadors i educadores que vulguin conèixer més sobre la situació actual del sistema educatiu, la perspectiva interseccional a les aules, l’Educació per la Ciutadania Global, la comunicació inclusiva, l’enfocament de gènere basat en drets humans, d’entre altres. Més enllà d’un apropament teòric, la formació busca facilitar-vos eines i recursos didàctics que us permetin treballar-ho amb el vostre alumnat.

Jornada sobre adaptació i mitigació del canvi climàtic en centres educatius i el seu entorn

Jornada de formació inclosa en el projecte “Centres i entorns educatius resilients a la crisi climàtica: Escola de riu“. A través de la jornada es pretèn promoure l’Aprenentatge Servei en l’àmbit socioambiental als centres educatius de Catalunya.

Jornada “L’educació democràtica i en drets humans per contrarestar el discurs d’odi”

Davant d’un context de retrocés democràtic, palès en l’auge de l’extrema dreta, la normalització del discurs xenòfob, el qüestionament de la lluita feminista, així com l’augment de la discriminació i els discursos d’odi, DIPLOCAT i CATESCO organitzen una jornada dedicada a l’educació democràtica i en drets humans com a antídot als discursos d’odi adreçada a actors educatius, socials i de l’administració.

La jornada vol ser un punt de trobada i discussió per a tots els agents educatius i socials del nostre territori, com són les entitats per a la justícia global, l’educació per la pau i en drets humans, entitats de lleure, docents, dinamitzadors de xarxes, referents de l’administració per a la ciutadania global, regidors i tècnics d’educació i de drets socials, acadèmics i estudiants de grau i de màster, interpel·lats per com abordar aquesta problemàtica en les aules i als entorns educatius al llarg de tota la vida.

Curs de defensa dels Drets Humans al món àrab

El curs té l’objectiu de sensibilitzar a la societat civil de Barcelona i catalana sobre la situació dels drets humans al món àrab des d’una visió no orientalista i allunyada de perspectives euro cèntriques. Comptarem amb la presència de ponents provinents de Palestina, Jordània, Egipte i Líban que ens explicaran com és l’estat dels drets humans al seu país.

El curs tindrà 5 sessions, 4 individuals i una taula rodona. Es tractaran temes com: la situació general de violacions de drets humans que es viu al món àrab; el rol de la dona a Líban i la seva participació política; colonialisme i apartheid a Palestina i moviments de protesta a Egipte.

Comunitat d’Aprenentatge. Arts escèniques, benestar, cura i millora de la qualitat de vida

Jornada amb el propòsit de generar reflexió i debat entorn del rol de les arts escèniques en la promoció de benestar, cura i millora de la qualitat de vida de les persones.

Aquesta sessió s’organitza en col·laboració amb el Conservatori Superior de Dansa (CSD, Especialitat de Pedagogia de la Dansa), el Departament de Pedagogia de les Arts de l’Espectacle, el Conservatori Professional de Dansa (CPD) i el Departament de Teoria i Història de les Arts Escèniques.

Podcast Veus Gatzara | El meu barri també és casa meva

El jovent de Bayt i altres entitats del barri i la ciutat reflexionen sobre el valor de les iniciatives comunitàries en la construcció del dia a dia de la vida als barris que ens fan sentir com a casa. Educació, lleure, oci, cultura o món laboral són aspectes clau en la definició de la identitat de les persones que interpel·len directament la diversitat i la interculturalitat, i la seva convivència i sinergia.

Mostra “Sense biodiversitat no hi ha vida”

La Fundació Món-3 i la Fundació Solidaritat UB organitzen l’exhibició de l’exposició “Sense biodiversitat no hi ha vida”, del 5 al 30 d’abril i la inauguració serà el dilluns 8 d’abril, a les 18 hores, amb una xerrada sobre biodiversitat a càrrec d’Ecologistes en acció.

La iniciativa pretén potenciar un espai d’innovació ambiental en els barris de la Zona Nord, que millori les capacitats dels agents del territori en la lluita contra l’emergència climàtica i per la sostenibilitat.

En el mateix acte es presentarà el projecte “Del Besòs al Senegal”, una opció comuna per la justícia ambiental, en què s’emmarca l’activitat.